Upplänningarna dricker mycket alkohol

Förra året drack upplänningarna i genomsnitt nästan elva liter ren alkohol per person - klart över riksgenomsnittet på 9,75 liter per person. Det var bara skåningarna och stockholmarna som drack mer än upplänningarna.
- Några av orsakerna till att upplänningarna dricker så mycket kan vara att det finns ett stort utbud av restauranger och uteställen. Att Uppsala är en studentstad kan också spela in, säger Håkan Leifman som är forskare på Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning vid Stockholms universitet. Statistiken visar också att konsumtionen har ökat med 25 procent sedan i mitten av nittiotalet och Håkan Leifman tror att ökningen kommer att fortsätta. - Vi går från en torr till en våt alkoholkultur. Ökningen kommer visserligen att avstanna men vi kommer nog till slut att hamna runt en 12-13 liter alkohol per person och år, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".