Uppsala

Forskare avslöjar egyptisk fornstad

Under flera år har uppsalaforskare varit med och undersökt en forntida stad vid Nildeltat i Egypten, en stad gömd i en stor jordkulle, och snart är det dags för en ny resa.

En av forskarna som åker med är arkeologen Anneli Sundkvist från Uppsala Universitet. Men det är inte gräva de ska göra, utan kartera och projektera:

- Det innebär att man använder sig av andra metoder, för att bilda sig en uppfattning om vad det här är, och hur gammalt det är. 2006 tittade vi på alla fynd som ligger på ytan för man kan se väldigt mycket där. I år ska vi gå in i detalj med markröntgen och sådana saker, berättar Anneli Sundkvist.

Hur är det då att åka i väg på en sån här grej?

- Det är jobbigt men trevligt. Man lär sig allt från att köra bil i Egypten till att träffa människor. Sen när man kommer hem har man ett oerhört stort fotomaterial som ska tas om hand, mycket att berarbeta. Men det är enormt stimulerande, säger Nisse Billing, egyptolog från institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet. På fredag åker han till Egypten för att börja förbereda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".