Uppsala

"Det var barnförvaring de sysslade med"

Kontrollen över Storgårdens förskola i Uppsala har inte fungerat, det säger nu moderaten Cecilia Forss efter den hårda kritiken mot förskolan. Föräldrar slog larm för flera år sedan, och fortfarande har inget hänt. Så här berättar föräldrarna Anneli Nilsson och Jessica Gustafsson som haft sina barn på förskolan.

- Det som jag blev mest förfärad över var att dom aldrig var ute och lekte, berättar föräldrarna.

- De sitter hela dagarna, från det barnen kommer, på golvet i den här lilla avdelningen och leker. Och en personal sitter på golvet, sitter med. Det finns ingen pedagogisk stimulans för barnen.
- Det är är förvaring av barn, anser jag.

Kritiken är skoningslös från föräldrarna Anneli Nilsson och Jessica Gustafsson som haft sina barn på en småbarnsavdelning på Storgården i Uppsala. Deras barn har mått dåligt, varit rastlösa och understimulerade när de kommit hem, och inte utvecklats som barn på andra förskolor. Numer får deras tvååringar stanna hemma istället, där vet man att de får läsa böcker och måla, säger en av föräldrarna.

Det är inte bara förskolan och föreståndaren föräldrarna är förbannade på, att Uppsala kommun inte reagerat trots att föräldrar redan 2003 slog larm om liknande brister på förskolan är oacceptabelt. Kommunen gjorde då inspektioner och höll med om kritiken, men gjorde sedan inga uppföljningar.
- Det får inte gå till så, säger föräldrarna.

Som du hörde i Upplandsnytt tidigare är kontrollen över de privata förskolorna i kommunen dålig, sedan 2003 har man bara sett över en tredjedel. Cecilia Forss är moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun och hon vill inte direkt kommentera det enskilda fallet med Storgården, men säger att hon tycker det är bra att föräldrar uppmärksammar att kommunen brister i tillsynen.
- Det viktiga när man öppnar för privat och kommunal verksamhet, det är att det är vår uppgift är att följa upp så det blri bra och att vi får det vi har beställt och skrivit avtal på.

Kan man säga att ni har haft bra kontroll här?
- Nej, i det här fallet har det inte varit bra, säger Cecilia Forss.

Efter sommaren ska det bli tillsyn varje vecka, det hörde du Gunilla Oltner, uppdragsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad inom kommunen, berätta tidigare. Det skulle bli en kontroll en gång vartannat år ungefär på varje privat förskola i kommunen.
-  Ja, skulle det visa sig att det inte räcker, då får man intensifiera det. Men man kan också utveckla sådana system som självkontroll, som kvalitetredovisingar som man har i skolan. Och jag tror att vi kommer utveckla det mer och mer även inom barnomsrogen, säger Cecilia Forss, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala.

Förskolechefen på Storgården har inte velat uttala sig.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se 

Ulla de Verdier
ulla.de.verdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".