Inte raka spåret direkt
Uppsala/Sala

Lång väg kvar till pendling Sala-Uppsala

En första studie som utrett möjligheterna för tågpendling mellan Uppsala och Sala är nu klar. Det är Uplands lokaltrafik som utrett frågan på landstingets uppdrag. Men det är tag kvar innan trafiken kan bli verklighet, Sture Jonsson är informationschef på Uplands lokaltrafik.

- Det första steget handlar om att gå vidare och hitta en lösning för det trafikupplägg som finns idag. Den så kallade Uven-trafiken som går sträckan Norrköping-Eskilstuna-Västerås via Sala och sen till Uppsala, har bara ett avtal till 2009, säger Sture Jonsson på UL och forsätter: 

- Steg två skulle vara att se över förutsättningen för att utöka antalet stationer och bygga ut, så vi sedan från 2011 kan göra en mer pendlingsliktrafik i någon form.

När kan det här bli allvar, Erik Weiman?

- Det första som krävs är att vi har ett fortsatt gott samarbete med kringliggande landsting, att vi ser det här i ett större sammanhang, och har ett väl fungerande trafiknät i hela länet. Isolerat att köra pendeltåg Sala-Heby-Uppsala, det är nog lite svårt, men jag har gott hopp att jobba vidare med  Uven-trafiken, säger Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".