Funktionshindrade har det svårt

Människor med funktionshinder har det ofta svårt ekonomiskt. Låga inkomster och dyra utgifter för hjälpmedel, hemtjänst och vård gör att funktionshindrade generellt har sämre levnadsvillkor än andra - det visar en rapport från Socialstyrelsen som lämnas till Regeringen idag.
- Funktionshindrade människor är inte jämställda med övriga befolkningen. Man har ofta sämre ekonomiska möjligheter eftersom vård, läkemedel och omsorg kostar en hel del, säger Lars Persson som är ombudsman för handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala. I socialstyrelsens rapport konstateras också att samhällets insatser för funktionshindrade inte räcker. Särskilt svårt är det för de psykiskt funktionshindrade och för familjer med barn som har funktionshinder. Och Lars Persson menar att Uppsala kommun kan göra mer. - För det första ska de se till att Uppsala kommun blir en tillgänglig kommun. Det kan till exempel handla om att ta bort trappsteg och liknande som gör att man inte kan ta sig in på till exempel en fritidsgård, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".