uppsala

Sena besked ställer till det för skolor

Flera privatdrivna gymnasieskolor i Uppsala som ansökt om att få starta nya program till nästa läsår, har ännu inte fått besked från skolverket om programmen godkänns.

Det betyder att eleverna i dag inte har möjlighet att ansöka till de programmen, trots att första ansökningsperioden pågår som bäst och avslutas på fredag. En av de Uppsalaskolor som fortfarande väntar på skolverkets besked är Thorén Business School vid Stora torget, där Christer Andersson är rektor.
- Det är beklämmande att man inte kan ge något slutglitigt datum när man ska vara klar, säger han.

Den första ansökningsperioden till gymnasieskolan pågår alltså just nu och går ut på fredag. En av de elever som hade tänkt söka till en av Thorén Business Schools nya utbildningar nästa år är Josefin Andersson:
- Jag fick nästan lite panik när den inte fanns att välja för jag hade ingen aning om vad jag skulle gå, säger hon.

Thorén Business School väntar på besked om tre nya program som skolan vill anordna. Delvis privatdrivna GUC är en annan Uppsalaskola som väntar på besked, här gäller det två nya program. Däremot fick det nya Jensen-gymnasiet så sent som i går eftermiddag klartecken för tre av sina fyra program. De sena beskeden innebär stora problem för skolorna, som riskerar att eleverna till följd av osäkerheten om en utbildning blir av, väljer att söka till andra skolor, och att när tillståndet väl kommer finns det för få elever kvar för att anordna programmet. Christer Andersson på Thorèn Business School igen:
- Då drabbar det vår verksamhet.

Birgitta Fredander, enhetschef på skolverket, säger att verket helt enkelt inte hunnit med.
- Just i det här fallet är jag jätteledsen över att vi inte hunnit ta de här besluten, säger hon.

skolverket hoppas kunna hinna med besluten denna vecka.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista