Arlanda

SAS tar passagerarnas fingeravtryck

Från och med torsdag får passagerarna använda fingret för att logga in på flyg från Arlanda. Ett steg i en helautomatisering, från bagageinlägning till ombordstigning. Men redan på tisdagen startade fingerincheckningen med resenärer som skulle till Luleå och Göteborg.

Man sätter ett finger mot avläsaren och lämnar in sitt bagage till personalen. Vid ombordstigningen kan man använda sig av vändkorset, och tanken är att det nya systemet ska spara massa tid. Redan i dag finns systemet i i stort sätt hela landet, först ut att prova för två år sedan var Luleå och det var också dit den första flighten med fingeravtrycksläsare i dag Veiko Verola:

- Jag har ju praktiserat det här i Luleå, och tycker det är jättebra. Det går snabbare vid incheckningen.

Men alla gillar inte att ge sitt fingeravtryck, enligt SAS’s egen undersökning är det 2 procent som tycker det känns olustigt. Men för den som vill går det bra att visa leg som tidigare. Enligt SAS sparas inte fingeravtrycken efter det att resan avslutats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".