Uppsala

Satsning på redan stark forskning

Uppsala universitet inrättar ett 70-tal nya forskartjänster. Man satsar mellan 80 och 100 miljoner kronor per år i tre år inom forskningsområden där universitetet enligt en stor utvärdering redan håller hög internationell klass eller har stor framtidspotential.

Ur universitetets pressmeddelande:

”Inom humaniora och samhällsvetenskap skapas 22 nya forskartjänster och två gästprofessurer inom datorlingvistik och bysantinologi. Andra områden som får nya tjänster är bland andra psykologi, ekonomi, freds- och konfliktforskning, filosofi och textilvetenskap. Medlen ska också användas för att skapa ett nytt Centrum för religion och samhälle samt för att ge juridiska institutionen möjlighet att som enda svenska universitet ansluta sig till ett nätverk av excellens mellan Europas främsta universitet inom området europeiska integrationens effekter.
Inom medicin och farmaci blir det ett 30-tal nya tjänster, varav en professur i komparativ genomik och ett lektorat i glykobiologi. Exempel på andra områden som får förstärkningar är tumörbiologi, celltransplantation, diabetesforskning och läkemedelsutveckling.
Inom teknik och naturvetenskap skapas närmare 40 nya tjänster inom bland annat genomik och evolution, molekylär elektronik, systembiologi, ekologi och klimatforskning. En ny professur inrättas inom området inbäddade system. Området avser också skapa flera nya centra bl a ett för tillämpad matematik och ett för diamantforskning.
Utbildningsvetenskapen får totalt 3.4 miljoner, som i huvudsak går till forskningen inom utbildnings- och kultursociologin. Förutom nya tjänster behövs också uppdatering av omfattande databaser med information som är av vikt för forskningen.
De nya tjänsterna, som ska utannonseras under våren, syftar också till en satsning på yngre forskare. Antalet tjänster efter disputation är begränsade, vilket innebär ett hinder för unga forskare att komma vidare i karriären - ett omtalat problem inom akademin.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista