Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på säkrare skolskjutsar

Busschaufförer som kör för fort, som inte hittar ordentligt och som ibland släpper av små barn långt hemifrån. Sådant får barnen på Ramsta skola, utanför Uppsala, stå ut med. Därför kräver föräldrar och personal nu att Uppsala kommun gör skolskjutsen säkrare.
- Vi kräver att vi ska få säkerhetsbälten på våra bussar, en chaufför som har bra lokalkännedom och givetvis att de ska ha en mer avstressad miljö när de arbetar med våra barn. Det är vad personal och föräldrar till barnen på Ramsta skola kräver i en skrivelse till Uppsala kommuns gatu- och trafiknämnd. På Ramsta skola går 314 elever och 80 procent av dem åker buss till och från skolan varje dag. I december inträffade en olycka, där en skolbuss med 17 elever från Ramsta skola krockade med en lastbil. Flera barn var fick uppsöka sjukhus, men ingen fick några allvarligare skador. Efter det vill föräldrar och personal att det ska finnas säkerhetsbälten i alla bussar som kör deras skolbarn. Föräldrarna vill också ändra på det faktum att chaufförerna som kör skolbussarna idag ofta har så bristande lokalkännedom att skolbarnen får beskriva vägen för dem för att de ska hitta och att chaufförer vid flera tillfällen har släppt av små barn långt från barnens hem. Hilde Klasson, ordförande i Uppsala kommuns gatu- och trafiknämnd, säger att hon förstår personalen och föräldrarnas oro och tycker att deras krav är rimliga. Gatu- och trafiknämnden ska ta upp och behandla skrivelsen, men Hilde Klasson säger att nämnden i sig inte kan uppfylla kraven utan att få pengar till det av kommunfullmäktige. - Nämnden har allså inga medel avsatta för att göra en beställning som motsvarar de här föräldrarnas krav, säger Hilde Klasson (s).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".