Uppland

Mammografiresor ska ses över

Från och med nästa år kommer länets mammografibesökare förhoppningsvis kunna åka sjukbuss till Akademiska för sin undersökning. I dagsläget går inte det, eftersom mammografiundersökningar räknas som förebyggande vård, och det är något som fått kritik.

Rolf Edlund är centerpartiskt landstingsråd och han säger att frågan ska tas upp inför den upphandling av sjukresor som ska göras:

- Det här en fråga vi kommer att tydliggöra ännu mer efter det inträffade. Det här en viktig och angelägen fråga för oss som bor runt om i Uppland. Vår ambition är att det ska ges möjlighet att åka sjukresor.

Från och med när?

- Nästa år när det nya avtalet träder i kraft.  

När all mammografi i länet koncentreras till Uppsala, blir det längre resor för de som ska göra undersökningarna till exempel från Norduppland. Sjukbussarna som regelbundet går från olika delar i länet till Akademiska sjukhuset får de besökarna inte åka med, eftersom mammografin räknas som förebyggande vård.

Margit Lundholm i Norrskedika är en av dem som inte fick åka med när hon skulle på mammografi inne i Uppsala, trots att sjukbussen ändå går nästan tom från Östhammar:

- Jag tycker principen är lite dum. Det finns ju många som har svårt att ta sig den där biten, och så kommer man till Uppsala och ska ha tag på en buss, var stiger man på och var hamnar man? undrar Margit Lundholm, som tror att förbudet kan kosta i längden:

- Om man uteblir från besöket och blir sjuk, så kostar det landstinget bra mycket mera.

Nu när frågan kommer att tas upp speciellt inför upphandlingen av sjukresor är hon nöjd:

- Det tycker jag verkar väldigt bra, alla måste ha möjligheten att kunna åka, säger Margit Lundholm från Norrskedika.

Ulla de Verdier
ulla.de.verdier@sr.se

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".