Uppsala

Krisgrupp för universitetsinstitution

Uppsala universitet vidtar nu flera åtgärder med anledning av den stora kvalitetsgranskningen som gjordes i våras. En av de institutioner som fick hård kritik är institutionen för Informationsvetenskap. Där tillsätts nu en särskild arbetsgrupp som ska föreslå förbättringar.

I Upplandsnytt kunde vi under tisdagen berätta att universitetet ska inrätta ett 70-tal nya forskartjänster inom de områden som redan håller hög klass. Men bland de institutioner som fick hård kritik vid granskningen blir det alltså också förändringar.

En av dem är institutionen för Informationsvetenskap där en arbetsgrupp nu tillsätts som ska föreslå förbättringar. Lars Magnusson, vicerektor för Hum-Sam vid Uppsala Universitet, kommer att leda arbetsgruppen.

- Vår uppgift är att prata med folk för att se vad det finns för relevans i kritiken som framkommit i ”koffen”, vad det kan finnas för bakgrund och vad vi kan göra åt det. Vi ska samtala med forskare, med studenter. Det blir en öppen och förutsättningslös diskussion.

KoF 07, den internationella Kvalité- och förnyelsegranskningen som gjordes på Uppsala Universitet visade att många fakulteter är världsledande och håller mycket hög internationell standard. Men den visade också att det finns fakulteter där saker och ting borde förbättras.

Den institution som fick absolut sämst kritik var alltså informationsvetenskapen. I rapporten nämns bland annat forskarnas höga ålder. De professorer som finns, är nära pensionsåldern, nya har inte rekryterats. Forskare som så småningom skulle kunna överta deras roll har så mycket undervisning så att de knappt hinner forska.

Det har också varit för lite internationella publiceringar. Kontakter med andra institutioner och andra universitet har varit beroende av personliga kontakter, vissa forskare har skrivit sina avhandlingar i samarbete med forskare i andra länder, medan andra inte haft några kontakter alls utanför institutionen. Handledningen för forskarna har varit dåligt organiserad, i vissa fall nästan obefintlig, vilket har lett till att vissa forskare behövt skriva sina avhandlingar nästan helt på egen hand.

En av åtgärderna skulle enligt Lars Magnusson kunna vara att se om man kan få till mer tvärvetenskaplig forskning.

- En del av verksamheten är rent samhällsvetenskaplig, en del vetter åt naturvetenskap och teknik. Man kanske kan göra förbättringar där och fundera på förändringar som gör att man kan dra mer nytta av varann. Det har varit kanske för mycket vattentäta skott mellan de två fakulteterna här.


Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista