Uppsala

Oklar finansiering av vårdnadsbidraget

Vårdnadsbidraget kan komma att kosta Uppsala kommun 40 miljoner kronor per år om alla som har rätt till det tackar ja. Hur det ska finansieras är fortfarande inte klart, trots att bidraget införs redan i sommar.

Göran Hedefalk, uppdragsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad i Uppsala kommun, har nyligen diskuterat den här frågan med de ansvariga politikerna.

- I den här åldersgruppen finns 1300 barn i dag, som inte har någon barnomsorg och är alltså berättigade till vårdnadsbidrag. Och om då 1100 av dem väljer vårddnadsbidraget, vilket vi tror att föräldrar gör, vem tackar nej till 3000 kronor skattefritt, så blir det en kostnad på 40 miljoner kronor.

Ja, de boende i Uppsala kommun kommer att kunna utnyttja vårdnadsbidraget från 1 juli i år. Det handlar om 3000 kr i månaden, skattefritt för varje barn mellan 1 och 3 år, som inte går på dagis eller har annan barnomsorg. För att få vårdnadsbidrag får ingen i hushållet leva på andra bidrag så som A-kassa, föräldrapenning eller sjukpenning.

Vårdnadsbidraget beräknas alltså kosta upp emot 40 miljoner kronor. För att den kostnaden ska balanseras krävs, enligt Göran Hedefalk, att en del barn som i dag har en dagisplats avstår från den.

- För att det här ska gå runt krävs att ca 550 barn avstår sin dagisplats och vår bedömning är, att med dagens arbetsmarknad, så kommer så många inte att avstå. Om hälften avstår, ca 270, så blir kostnaden hälften, ca 20 miljoner utöver vad barnomsorgen kostar i dag.

Karolina Hilding, skolkommunalråd och folkpartist tycker dock att det är svårt att redan nu säga vad vårdnadsbidraget kommer att kosta.

- Det finns fortfarande fler saker att titta på i den här uträkningen, sen får vi se vad kostnaden blir. Det är både gungor och karuseller in och ut i samma beräkning, så vi måste titta lite mer på det.

Men en sak är säker, enligt Karolina Hilding, pengarna ska inte tas från förskolan.

- Vi kommer inte att låta förskolan stryka på foten för att finansiera vårdnadsbidraget.

 Varifrån ska man ta de här pengarna?

- Vi får se hur vi ska finansiera det här, hur pass mycket vi måste finansiera.


Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".