Bankkontoret i Knivsta.
KNIVSTA

Swedbank utsatt för bedrägeriförsök

(uppdaterad 17.30)

En av Sveriges fräckaste kupper var bara sekunder ifrån att lyckas i Knivsta i augusti förra året. Genom att fjärrstyra en dator på Swedbanks kontor försökte en grupp bedragare föra över mångmiljonbelopp från banken.

Det var i slutet av augusti som en anställd vid banken uppmärksammade att någon utifrån fjärrstyrde hans dator och att ett belopp i mångmiljonklassen höll på att överföras till ett annat konto. Under skrivbordet hittades en låda kopplad till datorn och i sista stund kunde den anställde avbryta transaktionen genom att dra ur sladden till lådan.

– Det här är avancerat och raffinerat genomfört, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman. Han känner inte till något liknande fall i Sverige.

Polisen ser allvarligt på att någon kunnat ta sig in på banken och kunnat installera utrustningen utan att inbrottslarmet gått.

Utanför bankkontoret i Knivsta mötte Radio Uppland flera frågande och oroade bankkunder och andra som undrade hur det hela gått till.

– Man tror inte att det är sant. Man tror nästan att det är ett aprilskämt säger Ronny Kalén.

– Jag blir bestört över att något sådant kan hända. Det är obehagligt, tänk om de kommer åt våra konton, säger Kerstin Edvardsson och Ann-Catrin Jansson, som båda är bankkunder hos Swedbank. 

– Det är beklagligt, men jag blir inte förvånad egentligen. Det är teknikens baksida. Det är bara för myndigheterna att försöka komma ikapp, säger Mykulas Suk.

Enligt polisen är de misstänkta gärningsmännen huvudsakligen hemmahörande i Stockholmsregionen och det ska inte finnas någon koppling till personalen på banken. Männen är kända av polisen sedan tidigare och har dömts för bland annat bedrägerier och tillgreppsbrott.

Sju män sitter anhållna misstänkta för försök och förberedelse till grovt bedrägeri. Sex av dem greps i måndags och en i tisdags. Samtliga nekar.

Bertil Ellvén, säkerhetschef för Swedbank vill inte kommentera hur det är möjligt att okända tar sig in på ett bankkontor och installerar teknisk utrustning utan hänvisar till polisen och att en utredning pågår.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".