Ny beställningscentral för färdtjänst och sjukresor stoppas

Det blir ingen gemensam beställningscentral som samordnar färdtjänsten i Uppsala och Knivsta och sjukresorna i länet. Istället behåller man det system som man har i dag där man själv ringer och väljer det taxibolag man vill resa med.

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala kommun, HSO, har kritiserat förslaget från första början och menat att samåkning och en samordnad beställningscentral skulle leda till en ökad otrygghet vilket i sin tur skulle leda till ett minskat resande och tar Dalarna som exempel. Man har också påmint polikterna om hur det gick åren 90-92 då ett liknade system infördes och alltså misslyckades.

– Det känns skönt. En flexibel färdtjänst gör att vi kan röra oss bättre och klara oss själva, säger Fredrik Larsson, Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala.

– Att slå sönder ett fungerande system och inte egentligen spara något på det, känns inte ansvarsfullt, säger Anders Westerlind (fp), ordförande i gatu- och trafiknämnden och lovar att se över hela taxemodellen.

Imorgon kommer nämnden klubba beslut om att lägga ner planerna på en gemensam central.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".