Sällan överfulla papperskorgar på skolgårdarna
UPPSALA

Skräpet ökar på skolgårdarna

Uppsalas skolgårdar blir allt skräpigare. De senaste åren så har det skett en tydlig ökning av nedskräpning på både högstadie- och gymnasieskolor i kommunen. Det här visar en rundringning som Upplandsnytt gjort till skolor i Uppsala.

Roine Grundqvist har arbetat som vaktmästare på Katedralskolan sedan mitten 90-talet:

- Det har ökat de senaste 10 åren. Det ser man på morgnarna när man kommer, det blåser omkring mer papper.

Läskburkar, cigarettfimpar och godispapper. Uppsalas skolgårdar blir allt skräpigare. Det berättar flera vaktmästare på skolor i kommunen som Upplandsnytt ringt till. Totalt ringde vi 17 gymnasier och högstadieskolor, och på elva av dem så svarar vaktmästarna att nedskräpningen på skolgårdarna ökat avsevärt de senaste åren. Två svarar att det inte ökat och fyra säger att det varken förvärrats eller förbättrats. Den vanliga kommentaren bland de som säger att det har ökat är att både elever och andra som uppehåller sig på skolgårdarna inte längre bryr sig om att gå till närmaste papperskorg:

- Ligger de mer än 10 meter därifrån så släpper man bara pappret.

Säger ni till dom då?

- Ja, vi pratar med dem.

Vad säger de då?

- De rycker på axlarna.

Men det är inte bara elever som slänger skräp på marken. Eftersom skolgårdarna den senaste tiden också blivit en plats där ungdomar uppehåller sig på kvällar och helger så kan det vara andra än just eleverna som skräpar ned. Men på Katedralskolan träffar vi Robin och han medger att han ibland är lite lat och slänger skräp på marken på skolgården:

- Ja, tyvärr. Det är en reflex, man kastar på marken.

Reporter alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".