UPPSALA/KNIVSTA

Begärs häktade för bedrägeriförsöket

De sju män som misstänks för bedrägeriförsöket mot Swedbanks kontor i Knivsta, begärdes på torsdagsförmiddagen häktade av kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman i Uppsala.

Männen, som är mellan 24 och 58 år är alla misstänkta för försök till grovt bedrägeri i Knivsta i augusti förra året och två förberedelser till grovt bedrägeri, ett i Knivsta i december och ett i Långshyttan i Dalarna i januari i år.

Som Upplandsnytt kunde rapportera igår så var det när en anställd på Swedbankskontoret i Knivsta i slutet av augusti upptäckte att någon fjärrstyrde datorns muspekare och höll på att föra över en stor summa pengar till ett annat konto som bedrägeriförsöket uppdagades.

Männen ställs inför häktningsdomaren troligen först på fredagen. Alla sju nekar till anklagelserna men misstankarna mot dem anses starka. Polisen har nämligen övervakningsbilder som tagits när männen besökt Swedbanks kontor i Knivsta.

-Jag kan inte säga var och när bilderna togs, tillägger Christer Nordström.

Männen misstänks för att bara ha varit sekunder från att lyckas med en av de fräckaste och största kupperna i svensk kriminalhistoria. Någon eller några av männen bröt sig i augusti in i bankkontoret och monterade en fjärrstyrningsutrustning under bordet i en av de bankanställdas tjänsterum. Eftersom larmet aldrig utlöstes och ingenting saknades på kontoret upptäcktes inte anordningen under bordet förrän en tid senare.

När tjänstemannen loggat in sig på sin datorn kunde han efter en stund se hur muspekaren på hans datorskärm rörde på sig trots att han inte använde musen. En kontroll av datorn avslöjade att den var kopplad till fjärrstyrningen under bordet.

Genom att rycka loss sladden ur datorn stoppades i sista stund ett försök av bedragarna att föra över ett mångmiljonbelopp till ett privat konto.
___________________________________________________

De misstänkta männen:
58-åring från Stockholm
47-åring från Stockholm
35-åring från Stockholm
29-åring från Stockholm
24-åring från Borlänge
44-åring från Karlskoga
34-åring från Nyköping

Samtliga är misstänkta för försök till grovt bedrägeri i Knivsta i augusti i fjol och två förberedelser till grovt bedrägeri, ett i Knivsta i december i fjol och ett i Långshyttan i Dalarna i januari i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista