SFI privatiseras, Lärarnas Riksförbund kritiska

Att två privata företag tar över större delen av undervisningen i svenska för invandrare, SFI, i Uppsala från och med i höst - får kritik av Lärarnas Riksförbund.

Kommunen tecknar tvåårsavtal med Liber Hermods och Lernia, och det kommer, enligt Sören Flod på Lärarnas Riksförbund, innebära fler obehöriga lärare.

- Det har vi ju sett att när privata anordnare kommer in, att de klarar inte av att få fram tillräckligt bra och behöriga lärare. Till exempel i Tierps kommun och Östhammars kommun har ett privat företag där endast en behörig lärare inom SFI, Svenska för invandrare, säger Sören Flod.

Hur många behöriga lärare har ni i dag?
100 % behöriga lärare på den kommunala sidan, säger Sören Flod.

När det gäller lärarbehörighet så har vi också påpekat att det är en viktig kvalitetsaspekt i upphandlingen. Och det har man lovat att de ska vara behöriga lärare. Vi kommer att lägga mycket tid på utvärdering och uppföljning, säger Mohamad Hassan, folkpartistisk ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".