Käpp i hjulet för arbetet med E4:an

Genom ett beslut i Länsrätten har arbetet för de fortsatta arkeologiska utgrävningarna vid nya E4:an genom Uppland stoppats. Företaget Arkeologikonsult hävdar att Länsstyrelsen inte gjort upphandlingen på rätt sätt.
Förra säsongen utfördes utgrävningarna kring E4-bygget av länsmuseet, Uppsala Universitet och Riksantikvarieämbetet. Arkeologikonsult som är en av landets få privata aktörer när det gäller arkeologi menar att dom borde fått vara med och lämna anbud för att få uppdraget. Länsstyrelsen i Uppsala län anser att Arkeologikonsult inte alls har rätt att få vara med. När det gäller just arkeologiska utgrävningar finns nämligen enligt Kulturminneslagen ett undantag från lagen om offentlig upphandling, säger länsantikvarie Carl Johan Eklund. Det här undantaget i svensk lagstiftning infördes 1997. Men Arkeologikonsult hävdar att undantaget bryter mot EG-rätten. De menar att arkeologiska undersökningar visst ska omfattas av lagen om offentlig upphandling. I och med Länsrätens beslut måste all upphandling inför årets utgrävningar avbrytas innan man gjort klart vad som gäller. Och om den slutgiltiga domen går på samma linje som det här tillfälliga beslutet kan det få konsekvenser för den svenska lagstiftningen, säger Arkeologikonsults vd Roger Blidmo. - Då måste man helt enkelt göra en justering och ta bort undantaget i Kultruminneslagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".