Swedbank i Knivsta. Foto: Scanpix.
Knivsta

Kuppmakarna planerade fler bedrägerier

De sju män som sitter anhållna för kuppförsöket mot Swedbank i Knivsta i augusti, tros också ha förberett två ytterligare fräcka bedrägerier mot banken i Knivsta. Häktningsförhandlingar mot männen hålls i Uppsala polishus i morgon.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman lämnade i dag in häktningsframställan mot de sju männen, varav den yngste är 24 år och den äldste 58 år - de män som alltså är misstänkta för att ha försökt att begå en av de fräckaste och största bankkupperna i svensk kriminalhistoria.

Hur mycket pengar kuppförsöket gällde vill fortfarande varken banken eller polisen avslöja. Av åklagarens häktningsframställan framgår att männen, förutom försöket till grovt bedrägeri i augusti, också misstänks för förberedelse till grovt bedrägeri i Knivsta för en och en halv månad sedan, den 18 december, och för ytterligare en bedrägeriförberedelse i januari, och den gången både i Knivsta och i Långshyttan i Dalarna.

Det tycks alltså som att männen, efter att kuppförsöket i augusti stoppades i sista stund av en vaksam banktjänsteman, vid ytterligare två tillfällen förberett liknande kupper mot bankkontoret i Knivsta och vid det senaste tillfället också mot Södra Dalarnas Sparbank i Långshyttan.

Under den här perioden har polisen bedrivit spaningar mot männen, som alltså greps och anhölls nu i veckan. Det första kuppförsöket tros ha varit bara sekunder från att lyckas då en tjänsteman på banken i Knivsta upptäckte att muspekaren på datorn rörde sig utan att han styrde den, och en överföring av ett mångmiljonbelopp stoppades genom att man på banken drog ur sladden ur datorn.

I morgon hålls häktningsförhandlingar mot de sju anhållna.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".