TIERP

Boende oroliga efter larm om pyroman

I går morse vaknade Tierpsborna till nyheten om att det under natten varit tre bränder i hus utmed vägen mot Gimo. Utanför mataffären i Örbyhus är det många som rycker till lite extra över tidningarnas löpsedlar där det står ”Pyromanjakt i Tierp” och ”Stugbränder kan vara nya pyromandåd”.

- Jag blir orolig för vi har ju en dotter som har sommarstuga som ligger lite ensligt. Vi åkte dit och kollade för vi måste ju kontrollera så att det inte händer nånting, säger Britta Cedergren.

- Det verkar ju förfärligt. Det känns ju inte bra att det eldas hus lite hur som helst. Hoppas verkligen att de får tag i den håller på så här, säger Robert som bor i Tobo.

- Det är obehagligt. Vi har ju varit ganska så förskonade från sånt här, säger Bojan Karlsson.

Det började med ett larm vid 23.30-tiden natten till onsdagen om brand i ett litet torp i Gatmot. En timme senare kom nästa larm - ett hus i Knypplen, bara nån kilometer bort stod i lågor. Sju timmar senare skulle det börja brinna igen, och då i uthuset bara några meter från torpet som nyss brunnit ner i Gatmot. Något som förbryllar räddningstjänsten som varit där under natten.

Polisen misstänker att bränderna i Gatmot är anlagda, men vet ännu inte när det gäller branden i Knypplan. Men att i det här läget tala om pyromaner tycker Ove Sköld, på räddningstjänsten i Norduppland vore fel.

- Man kan inte tala om pyromandåd, tycker jag. De här bränderna kan ha helt olika bakgrund. Man kan inte koppla bränderna till varandra ännu, säger Ove Sköld.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".