Brottsoffer ska få hjälp till självhjälp

I mars startar självhjälpsgrupper för brottsoffer på stadsmissionen i Uppsala. Det är ett samarbete mellan olika aktörer i kommunen och länet som jobbar för att stödja personer som utsatts för brott.

Ingrid Bolin, verksamhetsansvarig för självhjälpscenter vid stadsmissionen, berättar hur gruppen kan hjälpa till:

- Att få sätta ord på det man tänker på, och också att få lyssna på andra. I en självhjälpsgrupp blir en gemenskap och kraft, och stöd att komma vidare.

I mars startar brottsofferjourerna i länet, tryggare uppsala län, stadsmissonen och studieförbundet vuxenskolan såna här självhjälpsgrupper för brottsoffer på prov i tre månader. Metodiken går ut på att lyssna på andra och få prata av sig, få förståelse för det som hänt.

Kerstin Marin jobbar på brottsofferjouren i Uppsala och vet att det finns behov av detta.

- Många brottsdrabbade har frågat om det inte finns andra som man kan prata.

Vid Uppsalas stadsmission är det tänkt att självhjälpsgruppen för brottsoffer ska träffas i två timmar, en gång i veckan fram till juni i år - till att börja med.

- Faller det väl ut så fortsätter vi med det här, säger Ingrid Bolin. jag hoppas att det kommer flera och att det sprider sig.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".