UPPSALA

Avtal med Ekoxen inte fel

Det var inte fel av Uppsala kommun att skriva avtal med den privata förskolan Ekoxen, menar Skolverket. Miljöpartisten Rickard Malmström var igår starkt kritisk mot majoritetens beslut i barn- och ungdomsnämnden.

Alliansen i nämnden, som skriver avtal med privata förskolor, fick motta mycket kritik från oppositionen när de beslutade att skriva på ett avtal med den privata förskolan Ekoxen, som har en kristen profil.

Miljöpartisten Rickard Malmström var en av dem som ställde sig kritisk till att kommunen skriver på ett avtal med en förskola som i sin ansökan om att bedriva förskoleverksamhet uttryckt att barnen kan komma att be bordsbön.

Det menar han är att utöva religion, något som Malmström hävdar strider mot läroplan och skollagen.

Men enligt Ingegerd Hillborn, jurist vid Skolverket, finns det inget förbud i skollagen som gör att man i förskolor inte får be bordsbön, till skillnad från grundskolorna där andra regler gäller.

Däremot påpekar hon att det är viktigt att kommunen sköter tillsynen av de enskilda förskolorna på ett bra sätt.

 

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".