KNIVSTA/BORLÄNGE

24-åring var anställd på Swedbank

Polisen har tidigare bestämt hävdat att ingen anställd på banken i Knivsta skulle misstänkas vara inblandad i det fräcka försöket till bedrägeri. En av männen har dock tidigare arbetat på Swedbank, men då i Borlänge.

En av männen, en 24-åring från Borlänge, hade själv erfarenhet av att jobba på Swedbank, och hördes också som vittne i en rättegång för drygt ett år sedan just i sin egenskap av extraanställd på Swedbank i Borlänge.

Det var till honom som en annan ung man från Borlänge kom och ville lösa in en falsk check på tre miljoner, och 24-åringen gick då, enligt Falu tingsrätts dom i checkbedrägerihärvan, förbi de kontrollsystem som fanns och betalade ut pengarna.

Och bara några dagar senare kom samma borlängebo med ytterligare en falsk check till 24-åringen, som återigen gick förbi kontrollsystemen och betalade ut pengarna, 3,3 miljoner den här gången, alltså 6,3 miljoner totalt.

Den gången hördes den 24-årige banktjänstemannen som vittne, i dag häktades han för att mindre än ett år senare, i augusti förra året, ha varit med i kuppförsöket mot Swedbank i Knivsta, och för ytterligare två förberedelser till bankkupper.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista