Uppsala

Nya hyror när boende uppskattar värdet

Ett nytt system för hyrorna i det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem i Uppsala kommer att införas under året, vilket kan ge stora förändringar i hyrorna.

Varje bostadsområde och lägenhet ska värderas utifrån vad hyresgästerna själva tycker om läge och standard, och är området attraktivt blir hyrorna högre och vice versa. Målet är rättvisare hyror. Georg Hardt är arbetar med information på Hyresgästföreningen:
- Vi har frågat hyresgästerna om vilka värderingar de har när det gäller boende, vad de uppskattar och tycker är viktigt. Då får man fram ett antal faktorer, bland annat trygghet, standard och läget. Så har vi tagit fram en modell som vi har börjat jobba med.

Hur kommer det att påverka hyrorna?

- Hyrorna kommer gå upp på en del lägenheter på sikt och ner på en del, det går inte att säga i dag vilka, utan det är något som vi går igenom lägenhet för lägenhet.

Finns det inte en risk att bara rika kommer att kunna bo i trevliga och har bra standarområden?

- Ja, den risken finns ju när om vi till exempel bara skulle värdera läget, då skulle det innebära att hyrorna gick upp kanonmycket i centrum, och sänktes i ytterområde. Men så är det inte, utan hyresgästerna värderar läge som en av flera faktor. Så jag tror inte att det blir några stora förändringar på det viset, säger Georg Hardt från Hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".