Östhammar

Dålig kommunikation på äldreboende

En kvinna som skadat sig på ett äldreboende i Norduppland fick vänta flera dagar innan hennes skada kontrollerades. Socialstyrelsen anser att kommunikationen på vårdboendet bör förbättras.

Det var en lördagsmorgon i augusti förra året som kvinnan, som bor på ett på ett vårdboende i Östhammar, hittades sittandes mot en vägg i sitt rum. Kvinnan hade ett jack under sitt ena öra som blödde, och hon klagade även över smärtor i sin högra höft.

Nästa dag kontaktades sjuksköterska som förde kvinnan till sjukhus, men det var först på måndagen som kvinnan röntgades och då upptäckte man att hon hade en höftfraktur. Enligt personalen ville inte kvinna åka till sjukhus, vilket försenade hela processen.

Men Socialstyrelsen anser att personalen på vårdboendet borde kontaktat jouren tidigare, eftersom dom riktlinjer som finns tydligt anger att personer som faller och skadar sig i ljumsk-höftområdet alltid ska utredas. Socialstyrelsen anser att det informationen mellan olika yrkesgrupper varit bristfällig, men efter att åtgärder vidtagits vid boendet så asvlutar Socialstyrelsen ärendet utan ytterligare åtgärder.

Erik Möller
erik.möller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".