Tierp

Allt fler i Tierp får jobb

På två år har arbetslösheten i Tierp halverats. Från att ha varit en kommun med en arbetslöshet på sju procent är man nu nere på 3,6 procent. Lars Ireneus är en nöjd chef för arbetsförmedlingen i Tierp.

- Dels är det Tierps kommun som anställer, och sen är det naturligtvis de stora företagen runt om, tillverknings- och teknikindustrierna. Och en del pendlar in till Uppsala som tidigare, berättar Lars Ireneus.

Tidigare när arbetslösheten i Tierps kommun gått ner har antalet arbetslösa som samtidigt blivit sysselsatta i olika åtgärder ökat, men inte den här gången. Antalet sysselsatta är nere på rekordlåga 0,9 procent samtidigt som de arbetslösa blir färre.

- Det är lite ovanligt, går man norrut så ökar arbetslösheten. Älvkarleby kommun har ju högre arbetslöshet, och Gävle har högst arbetslöshet i landet. Vi ligger i det bandet så däför är det extra roligt att vi lyckats i Tierp.

Nu i vinter har kurvan planat ut och så mycket mer än så här kommer arbetslösheten inte sjunka, det tror Lars Ireneus på arbetsförmedlingen i Tierp:

- Vi är nere tror jag på en nivå som inte kommer att sjunka så mycket mer, det här är det naturliga tillståndet. Folk blir arbetslösa ett tag och så får de jobb, så kommer de tillbaka igen och så fortsätter det.  Det kan nog sjunka något, men inte mycket mer, säger Lars Ireneus.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".