Den svenska torsken är nästintill utfiskad Foto: Daneil Nilsson /Scanpix
Uppsala

Nya fiskråd ska skona naturen

Att köpa fisk är komplicerat om man ska ta hänyn till miljön. Därför kommer Livsmedelsverket att göra om sina kostråd för fisk så att även miljöaspekterna kommer med. Per Ola Darnerud är miljöansvarig på Livsmedelsverket i Uppsala:

- Det kan innebära är att vi pekar på vissa fiskarter som är mer lämpliga att köpa än andra. Man kan också tänka sig att vi rekommenderar en miljömärkning av fisk.

Livsmedelsverkets rekomendationer om fisk är delvis motstridiga. Först och främst rekomenderas fisk eftersom det är nyttigare mat än kött på många sätt. Samtidigt varnar Livsmedelsverket för att äta för mycket av fiskar som innehåller olika miljögifter.

Och nu kommer den tredje aspekten på kostråden. Livsmedelsverket ska avråda från att äta fisk som har fiskats på ett sätt som skadar miljön eller utarmar en fiskart och få oss konsumenter att istället gynna fiske som bedrivs långsiktigt hållbart.

Kostråden om fisk blir klara senare i år, och det återstår att se om konsumenterna kan påverka fiskerinäringen mot bättre miljötänk. Livsmedelverket ska försöka, säger Per Ola Darnerud, miljöansvarig på Livsmedelsverket:

- När vi går ut med råden måste vi också försöka nå konsumenter och slå på trumman, och det hoppas jag att vi ska kunna göra, säger han.

upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista