Två UL-tåg ur trafik efter stenkastning

Under hösten och vintern har Upplands Lokaltrafik, UL, märkt av en ökad stenkastning mot Upptågen. Nu senast i förra veckan utsattes två tåg för stenkast vilket ledde till att turer ställdes in. På det ena gick en sidoruta sönder, och på det andra skades fronten. Polisen ser allvarligt på händelserna, framför allt kunde någon person träffats, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

- Om en sten träffar rutan och den går sönder, så innebär det mycket stor risk för skador på passagare som sitter vid det fönstret.

Vad är det för typ av skador man kan få?

- Splitter och sitter man nära en ruta så är det just ansiktet och ögonen som skadas. Det har inträffat vid flera tillfällen att man kastat sten och skjutit på tåg, men jag inte påminna mig något tillfälle när det här blivit personskador, säger Christer Nordström från uppsalapolisen.

De två tågen ska reperaras, enligt Sture Jonsson på Upplands Lokaltrafik.

- Det troliga, om det här inte slutar, är att vi får väldigt höga reparationskostnader. Det blir besvärligt att hantera ekonomiskt, vilket kan drabba resenärerna i form av höjda biljettpriser i framtiden, säger Sture Jonsson.

Just nu försöker UL sammanställa de rapporter om stenkastning som har förekommit för att ha ett bra underlag för att sedan tillsammans med polisen komma överens om lämpliga åtgärder. Det man vet idag är att problemen är störst i Storvreta och Knivsta.

Sture Jonsson vädjar också till de vuxna på orterna som tycker att det här är angeläget att hjälpa UL att få stopp på stenkastningen.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".