Ingen ersättning för väntan på dagisplats

Det blir ingen ekonomisk ersättning för de föräldrar som måste stanna hemma för att Uppsala kommun inte kan ordna dagsiplats åt deras barn. Kommunledningen ville införa någon form av kompensation, men juristerna avråder.
Krister Halldin skulle ha fått en dagisplats åt sin dotter Karin vid årsskiftet: - Jag tycker det är väldigt dåligt av dom, det är ju trots allt kommunen som satt oss i den här situationen. Man tycker att de skulle kunna på något sätt ersätta oss, så vi har råd att bo kvar. Som Upplandsnytt berättat tidigare så riskerar mer än hundra barn som har rätt till dagisplats idag att få vänta ända till i höst - trots att kommunen alltså är skyldig att ordna förskoleplats inom tre till fyra månader. Orsaken är att kommunen haft problem med att ordna fram lokaler. Krister Halldin och Emma Ankarberg skulle ha fått en dagisplats till arton månader gamla Karin redan vid årskiftet, men de har fortfarande inte fått besked. Det här ställer till stora problem för dem - om några veckor är föräldrapenningen slut, och då blir det kärvt när båda ändå måste jobba deltid för att ta hand om Karin. - De månader som går här kommer man förlora ett antal tusen på, och man har ju ingen möjlighet att ha någon annan inkomst, säger Krister Halldin. Likadant är det för många andra föräldrar, och många av dem har också skrivit eller ringt till kommunen för att begära ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men någon sådan ersättning blir det inte, och det blir heller inte någon annan form av kompensation. Kommunledningen funderade på att kompensera dem som väntat längre än lagen säger att de ska behöva genom att låta dem slippa betala förskoleavgiften under lika lång tid som de väntat. Men juristerna i stadshuset och på kommunförbundet har tittat på det här och de avråder. Kommunen är skyldig att följa likställighetsprincipen, och en ersättning till just föräldrar som väntat länge skulle kunna uppfattas som orättvis av andra kommuninvånare. Stavros Giangozoglu är ansvarigt kommunalråd: - Enligt juristerna är bedömningarna mycket stränga när det gäller likställighetsprincipen, och då går det inte att göra på det viset. Vad är ditt råd till föräldrarna, vad ska de göra om de får ekonomiska problem nu? - Jag har inget råd. Vi jobbar på för att få fram snabba lösningar på alla möjliga sätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".