Söderfors

"Sandra Kinley är avskedad"

Den infekterade konflikten i Söderfors församling kan ha fått ett slut. Kyrkoheden Sandra Kinley fick för två veckor sedan ultimatumet av kyrkorådet att antingen säga upp sig själv eller bli avskedad. Måndagen var sista dagen för henne att svara, men Gunnar Thollader, tillförordnad ordförande i kyrkorådet, har inte fått ett klart besked från Kinley:

- Hon har inte hört av sig, nu står vi här den femte och så ligger det ett meddelande i datorn att hon är sjukskriven. Hon hade ju utlyst en morgonbön klockan nio, så jag hade tänkt att få tag på henne nu.

Vad vill du säga?

- Att hon är avskedad.

Ja, eftersom Sandra Kinley inte har gett något svar överhuvudtaget om hur hon vill sluta sin tjänst som kyrkoherde, att antingen säga upp sig eller bli avskedad, så menar Gunnar Thollander att hon från och med i dag är avskedad. Varken Sandra Kinley eller hennes fackliga ombud vill uttala sig om det.

Men det är inte alla som stämmer in i kyrkorådets beslut om att avskeda Kinley trots att det finns en protestlista mot henne med 300 namnsunderskrifter från personer i samhället.

För i församlingsgården strax innan nio imorse stod nämligen två kvinnor och väntade på att få höra Kinleys morgonbön.

- Det är ingen morgonbön, då åker vi hem, hördes kvinnorna från kyrkporten.

Är det verkligen nödvändigt att sparka henne nu då?

- Nån annan utväg finns inte, ska man få en församling att fungera så måste personal och präst prata med varandra och samarbeta, säger Gunnar Thollander.

Men vad är det som säger att Sandra Kinley gjort fel, ddet kan ju vara församlingen?

- Det finns mycket att ta fram. Det är väl inte bara helgon som är anställda, jag menar att det är så här, kyrkoherden måste härifrån.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".