Uppsala

Nya prognoser ska minska förskoleköer

Nästa vår är sista gången uppsalabarn ska stå utan förskoleplats. Det säger kommunalrådet Cecilia Forss, som hoppas mycket på bättre prognoser över befolkningen, som nu tas fram.

I vår kan kommunen komma att bryta mot lagen, genom att inte erbjuda plats, och många erbjuds plats i andra delar av stan, något som Cecilia Forss beklagar:

- Självklart när man måste åka till ett ställe som är längre bort och man inte har valt det, så är inte det bra.

Hur långt är rimligt?

- Jag tycker nog att skolområdet är ett bra upptagningsområde.

Upplandsnytt berättade om bristen på dagisplatset för någon vecka sedan. 280 barn kommer under våren stå utan plats i kommunen och många har fått erbjudanden långt hemifrån.

Axel Lampa är femton månader och bor i Sävja, han erbjöds plats i Åsta. Föräldrarna tackade nej och har nu fått gå ner till halvtid för att kunna vara hemma. Erik Lampa tror inte på så långa resor:

- Det betyder att han i så fall på eftermiddagen kan sitta i vagnen i en smockfull buss i bästa fall en halvtimme, trött och hungrig. Istället för att om man kunde hämta honom här i närheten, gå tio minuter och så var man hemma.

Vad tycker ni om det här att det inte finns plats i närheten?

- Jag tycker det är svagt helt enkelt. Man har bra koll på hur många som föds, och ett till ett-och-halvt år senare är det väl ingen skräll om dom vill ha barnomsorgsplats.

Kommunalrådet Cecilia Fross menar att de nya prognoser de tar fram nu och ett nytt kösystem för förskoleplatser ska leda till att planerignen blir bättre framöver:

- Vad som kan bli problem igen, och vad jag har sagt blir sista gången, det är januari. Men nu har vi en långsiktig planering där vi omvandlar tomma skollokaler till förskolor, så det ska inte vara något stort problem då, säger Cecilia Forss.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista