Översyn ska upptäcka remissbrister

Socialstyrelsen kommer den närmaste tiden att granska hur remisser hanteras inom Landstinget i Uppsala län. Sedan 2004 gäller nämligen nya föreskrifter för just remisshanteringen och erfarenheten är att det finns brister inom landstingen i Sverige. Lena Gabrielsson är byrådirektör på Socialstyrelsen:

- Dels vill vi göra föreskriften känd och identifera brister, lyfta upp det här och ställa krav på vårdgivarna att vidta åtgärder för att kunna förbättra patientsäkerheten.

Det kommer in en hel del anmälningar om brister i remisshanteringen inom landstingen i Sverige, berättar Lena Gabrielsson. De här bristerna har resulterat i att vården inte fungerat, vilket ibland till och med lett till dödsfall hos patienter. Förra året fick till exempel Landstinget i Uppsala län kritik från just Socialstyrelsen för brister i remisshanteringen efter att man granskat ett fall där en 65-årig man avlidit i lungcancer efter en försenad diagnos. Som en del av ett större projekt i samtliga landsting så ska man nu alltså granska hur rutinerna för remisser fungerar här.

- Vi kommer att göra stickprovsbesök, på Folktandvården, ett tiotal sjukhus, fem vårdcentraler och några psykiatrienheter. Där träffar vi personal och verksamhetschef och går igenom hur rutinerna ser ut. Sen får de ett meddelande av oss där vi påtalar om man behöver göra några förbättringar.

I tidigare granskningar i andra landsting har Socialstyrelsen hittat en hel del brister i remisshanteringen, berättar Lena Gabrielsson. Och hon tror att det kommer se ungefär likadant ut här.

- Det tror jag säkert, jag tror inte man har rutiner överallt som överensstämmer med föreskrifterna, säger hon

I maj ska man sammanställa en rapport om vad man kommit fram till i graskningen av Uppsala läns landsting.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista