Längre väntetider på specialistläkare än på många andra håll i landet. Foto: Erik Svensson.
uppsala län

Brister i vårdgarantin

Uppsala läns landsting lever inte upp till vårdgarantin. När det gäller hur snabbt man får komma till en specialistläkare är Uppsala län sämre än genomsnittet. Det visar en rapport från socialstyrelsen som kom i dag.

Men utanför apoteket i Uppsala, tyckte bland annat Paula Karlstam att det går fort att få vård.
- Den lilla erfarenhet jag har är god. Jag fick bara vänta en månad innan jag blev kallad, säger hon.

Enligt den utvärdering som socialstyrelsen gjort över hur väl landstingen lever upp till vårdgarantin, är det 2 av 3 som inom vårdgarantins utlovade 3 månader får komma till en specialistläkare. Det är något färre än i landet i genomsnitt.

Enligt rapporten bryter landstingen vårdgrantin framförallt när det gäller specialistvård, men även på vårdcentralerna lyckas man inte alltid leva upp till garantin. Nästan ett av fyra telefonsamtal till en vårdcentral i Uppsala län kommer inte fram och 2 av 10 får vänta längre än en vecka på att träffa en läkare. Men det har blivit bättre säger Erik Weiman, ordförande i landstinget.
- Det kom en liknande genomgång före jul och redan där såg vi att vi lyft oss från den ganska generande jumboplats vi haft när det gäller telefontillgänglighet och läkartillgänglighet inom primärvården, säger han.

14 miljoner kronor har nyligen avsatts och ett nytt ersättnings- och listningssystem för vården på vårdcentralerna tror han kommer att att göra skillnad.
- Den som väntar på vård tycker jag alltid väntar för länge.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".