söderfors

"Ofta missförstånd kring arbetsuppgifter"

Som vi berättat tidigare i Upplandsnytt verkar konflikten i Söderfors församling vara på väg mot sitt slut. På måndag ska kyrkoherden Sandra Kinleys ombud och stiftets representant diskutera hur hon ska lämna sin post.

Men det är verkligen inte första gången som det blir en uppslitande arbetsmiljötvist inom svenska kyrkan. Sen 2002 har svenska kyrkan varit uppe i Arbetsdomstolen mer än 20 ggr. BrittMarie Kjölsrud på arbetsmiljöverket har varit med och gjort en stor översyn av arbetsmiljön inom kyrkan.
- Själva organisationen kan vara en bidragande orsak, eftersom det finns vissa otydligheter om var ansvaret ligger. Ofta bland kyrkorådsledamöter finns det en tendens till att man inte riktigt insett sin uppgift som arbetsgivarföreträdare, dvs att man är den som anger ramarna för verksamheten. Det är inte alls ovanligt att man går in i verksamheten och försöker styra den.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".