Bälinge damer vill ha ersättning från kommunen
Fotboll

Bälinge kräver kommunen på ersättning

Bälinge Damfotboll kräver återigen att Uppsala kommun ska gottgöra den ekonomiska skada som klubben drabbades av när deras sista hemmamatch i damallsvenskan i höstas flyttades från Studenternas på grund av planarbeten.

Ordförande i Bälinge Fotboll AB, Conny Sjöberg, förklarar varför man tar upp frågan igen efter att kommunen tidigare sagt nej till ersättningskravet.

- Kommunen verkar inte vilja erkänna att de har klantat sig, och vi tycker att även om de inte har ett formellt ansvar så har de ett moraliskt ansvar. Det är de facto så att deras beslut som de inte kommunicerade till oss skadade oss, och vi förlorade väldigt mycket pengar och anseende i den här historien. Vi tycker alltså att det finns anledning för kommunen att ta sitt ansvar när det var de som ställde till det.

Dryga 50 000 kronor menar Bälinge Damfotboll att man har gått miste om pga av den här flytten från Studenternas, framför allt för att de halkade ner i damallsvenskans publikliga och då förlorade en bonus.

- I Uppsala kommuns budget så är det här inte ens felräkningspengar. För Bälinge Damfotboll så är det här stora pengar, säger Conny Sjöberg.

Enligt Uppsala kommun har den inte något ansvar att betala ut ersättning för en sådan här sak, men i början av nästa vecka ska ansvariga politker sätta sig ner och se över om kommunen har gjort något fel i det här. Moderaten Ann-Marie Petersson meddelar att man först efter det kan ge något besked om eventuell ersättning.

Conny Sjöberg hoppas att detta även väcker andra insikter hos politkerna.

- Det viktigaste inför framtiden är ju att man bestämmer sig för om man vill ha elitverksamhet, om man vill som andra kommuner stötta sina elitlag eller om vi bara ses som en belastning, säger han och berättar att Uppsalas kommuns rykte ute i Fotbollssverige inte är det bästa. Han får sneda leenden och kommentarer var han än kommer när han säger att han är från Bälinge och Uppsala.

- Alla minns den här historien och tycker att den är så fullkomligt horribel, och allas reaktion är ju att det här hade aldrig hänt ett elitlag på herrsidan, säger Conny Sjöberg.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".