Östhammar/Gimo

Friare val problem för Bruksgymnasiet

Över hälften av alla niondeklassare i Östhammars kommun har till hösten sökt en gymnasieutbildning utanför kommunen. Det kan innebära stora problem, och kanske uppsägningar, vid Bruksgymnasiet i Gimo.

Mattias Jansson och Josefin Brodin går i nian på Olandsskolan i Alunda.

- Antingen blir det sam i Vänersborg med inriktning på teckenspråk, eller också natur med inriktning på bioteknologi på Katedralskolan i Uppsala. Jag vill träffa lite nya människor...

- Jag ska gå anläggninsmaskiner på Bolandsskolan i Uppsala. Det är kul med maskiner, och så ligger det ganska bra till ändå...

Tidigare har hemkommunerna haft möjligheten att stoppa  de elever som sökt och kommit in på en utbildning någon annanstans från att gå den, om samma program finns på en skola i hemkommunen. Men från och med i år finns det så kallade ”frisöket”, som innebär att alla får söka precis vad de vill var som helst, och hemkommunen får inte säga nej.

Det har nu visat sig att större delen av niondeklassarna i Östhammar till hösten vill bort till andra orter. Endast 155 av totalt 320 niondeklassare har sökt en gymnasieutbildning i Östhammar. Över hälften har alltså sökt ett program utanför kommunen.

Det här kan leda till stora problem för Bruksgymnasiet i Gimo. Det säger Christer Fernqvist, som är rektor där.

- Det är inga ljusa siffror. Det slår ju mot kommunen som helhet att man tappar elever.

Även i Tierp är det många som vill till andra orter. Av kommunens 295 niondeklassare har en tredjedel sökt någon annanstans. Och frågan är vad man nu måste göra på de gymnasieskolor i de kommuner som kan komma att tappa många elever i höst. Christer Fernqvist på Bruksgymnaiet i Gimo igen:

- Jag måste nog försöka ta beslut i början på mars om det är så att vi ska säga upp personal på grund av arbetsbrist...


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".