Mackägare fick rätt mot bensinbolag

Den före detta bensinmackägaren Jan Fors från Uppsala som under lång tid drivit en miljöprocess mot två stora bensinbolag, har nu fått rätt i miljödomstolen. Kampen, som kan liknas med Davids kamp mot Goliat, handlar om vem som ska sanera marken vid den gamla Pumpmacken i Eriksberg.
Domen kom i förra veckan, och eftersom bolaget OKQ8 valt att inte överklaga den, klev den lille mackägaren segrande ur striden. - Det betyder att OKQ8 anser sig ansvariga för att ta prover. Det visar ju att vi haft rätt när vi försökt visa att det varit läckage här och att de måste ta ansvar för den verksamhet de haft under 50 års tid, säger Jan Fors. Uppsala kommun har stött Jan Fors i hans krav och krävt att bolaget OKQ8 ska stå för både en undersökning och en sanering av den förorenade marken under macken. Det kravet stöder nu domen, menar Theo Kotsinas som är miljöinspektör. - Miljökontoret hade rätt att kräva ytterligare utredning av OKQ8, säger han. Jan Fors ägde den före detta Pumpmacken på Karlsrogatan i Uppsala. För två år sen upptäckte han föroreningar i marken under macken, vilket till slut ledde till att han tvingades upphöra med sin mackverksamhet. Han trodde att de bolag som hade haft sin verksamhet där i nästan 50 år innan han tog över, Pump och framförallt OKQ8 som varit där längst, skulle sanera tomten. Men bensinbolagen har sagt att det är Jan Fors som bär ansvaret för den nedsmutsade marken, och därför ska stå för saneringen. Länsrätten har tidigare gett Jan Fors rätt och nu alltså även miljödomstolen. Och senast i förra veckan hittade Uppsala kommun av en slump föroreningar vid macken när man skulle byta avloppsrör, som kan ge ytterligare stöd. Vid sidan av den här tvisten pågår ett annat mål, där bensinbolagen krävt Jan Fors på ersättning för att han slutade sälja bensin när han upptäckte den förorenade marken. Det målet ska nu upp i hovrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".