Uppsala

Katolskt institut får nej till lång utbildning

Newmaninstitutet i Uppsala har fått nej av Högskoleverket för den längre teologiutbildning som dom vill starta.

Newmaninstitutet i Uppsala är ett katolskt institut för teologi, filosofi och kultur som drivs av Jesuitorden. Institutet har hittills mest har hållit i enstaka kurser, föreläsningsserier och seminarier. I dagsläget har institutet ungefär 700 kursdeltagare per år.

Förra sommaren ansökte institutet om att få starta en femårig kandidatutbildning i teologi. Men nu säger alltså Högskoleverket nej till ansökan. Verket och dom sakkunniga som de anlitat anser visserligen att den utbildning som institutet planerar skulle vara ett intressant tillskott till dom teologiutbildningar som finns idag, men att institutet än så länge inte är moget för att få kandidatexamensrätt.

Bland annat menar Högskolevereket att det inte finns tillräckligt bra kalkyler för hur många studenter och vilka kostnader som utbildniungen skulle ha. Bibliotek och utbildningslokaler är inte klara, och det är inte heller klart hur utbildningens olika delar ska relatera till varandra.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".