ENköping

Motstånd mot vajerräcke växer

Protesterna tilltar mot att bygga ett mitträcke på sträckan Enköping-Simtuna på riksväg 70. Det har bildats en protestgrupp som heter ”Nej till mitträcke”, och representanten Gunilla Lundell säger att det blir svårt att ta sig ut på vägen med mitträcken och därför kommer folk att undvika riksväg 70 i framtiden:

- Det största argumentet vi har är faktiskt miljöfrågan. Det kommer ju bli så att de omkringboende kommer få ta väldiga omvägar både till aktiviteter och till arbete.  Och det kan inte vara speciellt miljövänligt, säger hon och fortsätter:

- Det är säkerheten överhuvudtaget, för att vajerräckena som de vill ha från Simtuna fram till Enköping, där har det inte varit så mycket olyckor, utan det som hänt är viltolyckor, och det klarar man inte med vajerräcken.

Men på Vägverket säger man att det är befogat med ett mitträcke för att minska olyckorna på sträckan, trots att det inte skett några mötesolyckor. Frida Scherdén på Vägverket är en av de ansvariga för bygget.

- Det finns statistik tio år bakåt i tiden, och det har varit en hel del olyckor, lite över medel, men dessbättre inga mötesolyckor än och det är väl det som de boende har reagerat kraftigt på. Men när det väl händer en sån olycka kan konsekvenserna bli väldigt svåra. Nu har vi bara börjat med en förstudien, som är allra första steget. Mer i detalj kommer man att lösa i arbetsplanen som är nästa steg, säger Frida Scherdén på Vägverket.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".