Östhammar

"Vi har satsat rätt mycket"

Politikerna i Östhammar har gjort vissa satsningar för att behålla eleverna i kommunen men de tycks inte ha gett frukt. Lennart Ovénius, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden,

Som radio Uppland tidigare rapporterat vill gärna niondeklassarna i länet söka sig mot städerna när de väljer program och skola inför gymnasiet.

Det får politikerna att fundera över hur man ska kunna ha kvar gymnasiet på orten. I morse i radio Uppland berättade rektorn för bruksgymnasiet i Gimo att han funderar över om lärare måste varslas inför hösten - om skolan inte skulle få de elever som krävs. För i år kan inte kommuner längre säga nej om elever söker gymnasium i andra kommuner.

– Vi vill ha ett levande bruksgymnasium och vi har gjort vissa satsningar som exempelvis introducerat nya program, som idrottsprogrammet, säger Lennart Ovenius, är ordförande i barn och utbildningsnämnden i Östhammar.

Men kommunen har inte tagit reda på varför ungdomarna söker sig bort. Om inte trenden bryts, samtidigt som barnkullarna i grunden små, hotas det lokala gymnasiet.

– Om det blir stora tapp av elever då går det inte ihop sig. Det blir svårt att driva ett gymnasium då, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista