Tveksamma arbetsmetoder hos begravningsbyråer

Begravningsbyråer gör allt för att få kunder, till exempel genom att förmå anställda på äldreboenden att rekommendera en viss begravningsbyrå till de avlidnas anhöriga.
Begravningsbyråer jobbar hårt för att ta marknadsandelar. I vissa fall så hårt att metoderna blir tveksamma. I många kommuner har upphandlingar gjorts av transporterna av avlidna från exempelvis äldreboenden till sjukhus. Vid upphandlingarna har det enligt Christer Gustafsson på Sveriges begravningsbyråers förbund blivit allt vanligare att vissa begravningsbyråer sätter orimligt låga priser. För vinner dom upphandlingen får dom in en fot på äldreboendena och hoppas att på så sätt få fler lönsamma begravningskunder. Vårdpersonal får inte rekommendera anhöriga till en avliden en viss begravningsbyrå. Men det är ändå inte ovanligt, säger Christer Gustafsson. Allt från att vårdpersonal upplyser anhöriga om vilket företag som skött transporten av den avlidne till att visitkort från en viss begravningsbyrå delas ut. Och det är i första hand dom anhöriga som kommer i kläm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".