Uppsalapolis riskerar varning

Nu tar rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd upp fallet med polisinspektören från Uppsalapolisen som visade sin polislegitimation på tåget för att slippa betala för biljetten. Enligt Uppsalapolisen är händelsen allvarlig och bör ge polisinspektören en varning.
Det var i april förra året som den berusade polisinspektören efter ett krogbesök tog tåget hem. När han ville betala med sitt visakort fick han veta att det inte gick den tiden på dygnet. Då ska han enligt tågvärdinnan ha tagit fram sin polislegitimation och sagt: - Då åker jag på det här. Säg till mig om ni behöver hjälp, så kastar jag av busarna. Efter att ha låtit honom gå på tåget gick tågvärdinnan fram till honom och tog hans namn och adress för att kunna skicka en faktura till honom - då visade han sin vanliga legitimation. Polisinspektören själv säger att det aldrig var meningen att försöka åka gratis - utan att han visade polisleget för skämta med tågvärdinnan. Han trodde att han var bekant med henne eftersom att han några månader tidigare hade följt med tåget för att ta hand om stökiga passagerare. Men polismyndighetens bedömning är att polisinspektören gjort sig skyldig till tjänstefel och både brutit mot lagen om offentlig anställning och mot polisförordningen och att han därför borde få en varning. Ärendet ska behandlas av rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd i början av mars. Statsåklagaren har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot polisinspektören, eftersom det inte finns misstankar om att han har begått ett brott som kan leda till allmänt åtal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".