Uppsalagymnasier behöver 16 miljoner till

Uppsalas gymnasieskolor behöver ytterligare 16 miljoner kronor i år, om kvalitén ska kunna hållas. Det visar preliminära beräkningar från kommunen. Läromedel och personaltäthet är några av kostnaderna där man kan dra ner.
-Det är de rörliga kostnaderna som finns i vår organisation som man kan påverka, säger Over Bergvall, gymnasiechef i Uppsala. Och det innebär personaltäthet, kompetensutveckling för personalen och läromedel. De preliminära beräkningarna visar att gymnasieskolan i Uppsala behöver sexton miljoner kronor till. Löneökningar och ökade personalkostnader är några av orsakerna. Hur mycket pengar som måste sparas beror till stor del på hur många som valt till gymnasiet, och vilka linjer de valt. Och det blir inte klart förrän i april. Skillnaden mellan utbildningarna är stora. Yrkesinriktade utbildningar kostar mer än teoretiska. Konditor kostar 119 000 kronor per elev och år, bilmekaniker 98 400, samhällsvetar 67 000 kronor och biligast för kommunen är naturvetarna; 62 000 kronor. Och trenden är att alltfler väljer de dyra programmen. -Skulle pendeln svänga tillbaka och väldigt många skulle söka teoretiska program så skulle det kunna frigöras mer pengar till barn med behov av stöd till exempel, säger Ove Bergvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".