Uppsala bäst på att anställa läkare

Nästan var femte läkartjänst på vårdcentralerna i landet är lediga. Men inte i Uppsala läns landsting - här saknas i dagsläget bara 8 läkare, vilket är bästa siffran i hela landet.
- Jag tror att vi har en lönenivå som är konkurrenskraftig. Den ligger i alla fall i nivå med våra grannlandsting, säger Leif Eriksson, primärvårdschef i Uppsala läns landsting. I länet saknas alltså åtta allmänläkare - vilket är 5 procent av alla tjänster som finns. Men på andra håll i landet ser verkligheten annorlunda ut. I Västernorrland och Dalarna saknas en tredjedel av läkarna. Där är mellan 40 och 50 tjänster lediga i vardera länet, visar en enkät som TT har sammanställt. Att platser är tillsatta behöver däremot inte betyda att läkartätheten är stor - samma enkät visar att det går fler patienter per läkare i uppsala än i landet i genomsnitt. - Man kan ju tycka att vi borde klara tillgängligheten när vi har så få vakanta tjänster. Vi jobbar för att bli läkartätast i landet. I dagsläget har vi 35 utbildningstjänster i gång. För några år sen var det bara tre stycken, säger Leif Eriksson. Sen måste vi arbeta med arbetsmiljön på mottagningarna för bli attraktiva som arbetsgivare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".