Nya förseningar för Musikens hus

Beslutet om ett Musikens hus i Uppsala kommer att försenas, igen. Planeringen av hur huset ska se ut och byggas kommer att ta längre tid än man tidigare trott och det är nu tveksamt om det kan bli en invigning på nyårsafton 2005, som man tidigare hoppats.
- Jag tycker att det är väldigt beklagligt att det ena gången efter den andra blir förskjutningar. Det säger Ola Carlsson, ordförande i föreningen Musikens hus vänner. Återigen har Musikens husprojektet, som diskuterats sedan 1910-talet, alltså skjutits fram. Två gånger hittills har projektet stoppats i ett sent skede och också de senaste planerna, att bygga vid Vaksala torg, har försenats flera gånger. Så sent som i höstas var tanken att fullmäktige skulle ta det slutliga beslutet om ja eller nej till en konsert- och kongressanläggning i mitten av hösten i år. Sen sköt de skeptiska partierna upp det i fullmäktige en månad och nu har man dessutom kommit fram till att planeringen tar längre tid än man tidigare trott. Det slutliga beslutet räknar man nu med att fullmäktige ska fatta först i slutet av februari nästa år Flera inblandade tror att det är mycket tveksamt om man nu kommer att lyckas inviga anläggningen till nyårsafton 2005,som man tidigare tänkt. Men Mona Askelöf, som är samordnande tjänsteman för projektet tycker inte att den senaste förseningen är så mycket att hetsa upp sig över: - När vi börjar titta lite bättre på vad det är som måste göras så ser vi att det behövs lite längre tid och då är det bättre att ta den lilla tidsförskjutning som det handlar om än att försöka pressa det, säger Askelöf. Fast Ola Carlsson i Musikens hus vänner menar att det är anmärkningsvärt att projektet försenas igen. Han menar att det måste bero på att kommunen inte sköter det här på ett bra sätt. - Jag tror att man inte har tillräcklig kontroll över det här från början, säger han. Man kan inte hålla på och skjuta på det på det här sättet. Kontakta reportern: lisa.helgesson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".