Uppsala försämrar för handikappade

Vid årskiftet tog Uppsala kommun bort 33 hjälpmedel ur sitt sortiment. Det innebär en stor försämring för de personer vars vardag underlättas avsevärt med till exempel specialanpassade köksredskap.
- Jag blir alldeles bedrövad när jag tänker på dem som kommer att behöva de här hjälpmedel i framtiden och som kanske inte ens vet om att de finns. Hur ska de klara sin vardag? säger Agneta Gustafsson. Agneta Gustafsson har reumatism. Hon har själv fått de hjälpmedel som Uppsala kommun nu tar bort från sitt sortiment. Det handlar om små saker för att förenkla vardagen. Fjädrande saxar, olika kastrullgrepp eller specialskalare eller olika greppförstoringar är några exempel. - Jag skulle inte komma in genom entrén hemma om jag inte hade min fjärröppnare. Det kommer att leda till försämrad livskvalitet, säger Agneta Gustafsson. För en person med svaga händer till följd av reumatism innebär det en kostnadsökning på drygt 1000 kronor. Den som inte har råd blir utan hjälpmedlen och måste i stället förlita sig på anhöriga eller i högre grad hemtjänst. Det medför kostnader för kommunen, anser Sonja Calais van Stokkom, ordförande i HSO, handikappföreningarnas samarbetsorgan, i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".