Uppsala

Skolverket tveksamt till föräldrabidrag

Skolor bör vara mycket återhållsamma med att ta emot bidrag från föräldrar. Det anser Skolverket som reagerar på flera av de exempel som Upplandsnytt berättade om måndag morgon där friskolor i Uppsala uppmuntrar föräldrar att skänka pengar. Anna Westerholm är avdelningchef på Skolverket:

- Det här är ju väldigt känsligt. Det är ju så att det ska vara avgiftsfritt. Fristående skolor ska vara öppna för alla och det ska absolut inte vara avhängligt att man förväntas donera gåvor eller pengar, säger hon.

Går det att säga exakt var gränser går, vad som är ett frivilligt bidrag och vad som ska ses som en avgift?
- Det är ju upplevelsen, det ska ju verkligen uppfattas som något som är helt frivilligt och inte något man förväntas göra.

Av tretton fristående grundskolor i Uppsala är det fyra som på olika sätt uppmanar föräldrar att skänka pengar, enligt vår rundringning. Då handlar det om mer pengar än en femtio-lapp till studiebesök eller fika.

Katarinaskolan skriver på sin hemsida att man tacksamt tar emot bidrag, och enligt skolans styrelse får man varje år in pengar motsvarande nån procent av skolans budget. Föräldrar till elever på Livets Ords kristna skola uppmanas att skänka pengar till niornas språkresor. Och Gluntens Montessoriskola har ett särskilt lägerkonto där man vill att föräldrarna sätter in pengar.
- Att man har klasskassor eller lägger mindre belopp varje termin för att använda till något roligt, det har inte Skolverket haft några synpunkter på. Men när det handlar om flera hundra som ska sättas in, då börjar man närma sig reglerna om en avgiftsfri skola, säger Anna Westerholm på Skolverket.

På Manar Al-Houda arabiska skola har man enligt rektorn Khaled Wafai ett konto där föräldrarna sätter in en summa varje månad till skolans minibussar. Hur stor summan är varierar. Skolan själv anser att man är avgiftsfri, men Anna Westerholm på Skolverket är kritisk:
- Det låter väldigt tveksamt, kan jag säga på rak arm. När de börjar pratas om månadssummor då börjar vi verkligen närma oss avgifter, att det uppfattas som något som man ska betala varje månad, oavsett om det är en mindre eller större summa. Låter väldigt tveksamt, tycker jag.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".