Advokat kräver straffrihet för barmhärtighetsmord

I Uppsala tingsrätt hålls i dag rättegång mot den 22-årige uppsalabo som erkänt att han i augusti förra året dödade sin svårt sjuka mor. 22-åringens advokat säger att han kommer att begära att hans klient helt slipper straff.
- Han erkänner att han dödat sin mamma. Vi anser att han ska dömas för dråp men att han ska få påföljdseftergift, säger advokat Leif Ericksson. Händelsen förra året på sjukhemmet Kronparksgården i Uppsala väcker på nytt frågan om hur man i Sverige ska bedöma så kallade barmhärtighetsmord. För när det gäller vad som hände så råder ingen oklarhet. 22-åringen dödade sin mamma med sömnmedel som fördes genom en sond in i hennes mage. Det som kommer att diskuteras är i stället hur hans handling ska bedömas. Moderns hjärna hade slagits ut efter ett epileptiskt anfall, och hon hade länge legat till synes okontaktbar, i smärta och kramper. Åklagaren har åtalat för mord alternativt dråp, och försvaret kommer alltså att yrka på dråp som normalt har ett minimistraff på sex års fängelse, men där kommer försvaret att hänvisa till den lagregel som säger att minimistraffet kan frångås om handlingen, som det heter, är präglad av stark mänsklig medkänsla. - Han ville inte att hon skulle plågas mer. Vid ett tillfälle tappades mammans kropp med huvudet före i golvet på sjukhemmet och det var nog då han tog beslutet. Han ville att hans mamma skulle få ett värdigt slut. Och man kan ju fråga sig om man leker gud när man ger henne sömnmedel eller när man håller henne vid liv på artificiell väg, säger Leif Ericksson. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".