Uppsala

Politiker vill ha tydlighet kring bidrag

Skolor bör vara försiktiga med hur de formulerar sig om de vill att föräldrar ska kunna lämna ekonomiska bidrag. Det säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss efter upplandsnytts rapportering:

- I samtliga fall då det känns som att det är en avgift för själva undervisningen, eller en avgift för att få gå på skolan, då måste man fundera på hur man genomför det så det blir frivilligt, säger Cecilia Forss.

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om hur den kommunala Balderskolan i Uppsala uppmanar alla föräldrar att betala en avgift på 100 kronor till elevernas konsertverksamhet, samtidigt som de kallar avgiften frivillig.

Och enligt en rundringning vi gjort är det fyra av tretton fristående grundskolor i Uppsala som på olika sätt uppmanar föräldrar att skänka pengar. Skolverket är tveksamt till flera av fallen.

Cecilia Forss säger att hon har förståelse för att föräldrar vill skänka pengar till exempelvis klassresor, och att det är viktigt att skolan reder ut hur sånt kan ske utan att de som inte har råd kommer i kläm:
- Det här måste man hitta ett system för inom skolan.

Men är det möjligt att samla in pengar utan att de som inte har råd att bidra, känner sig utpekade?

- Jag vet där man har lyckats, och skolor där man inte har lyckats. Vad jag skulle vilja göra mera är att eleverna får tjäna ihop de här pengarna.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se