Familj vann strid mot försäkringskassan

Justitiekanslern JK har beslutat att ge en tvåbarnsfamilj från Uppsala 45 000 kronor i skadestånd för att försäkringskassan ändrat i en ansökan om föräldrapenning utan att fråga. Därmed är familjens fyra år långa strid mot försäkringskassan över.
Det var i mars 1997 som Isabel Quintana ansökte om att få ut de så kallade garantidagarna i föräldrapenningen som ersätts med 60 kronor per dag för alla. Men garantidagarna var redan förbrukade och utan att fråga så ändrade försäkringskassan hennes ansökan till att gälla föräldrapenning med sjukpenningsnivå. För Isabels del blev ersättningen fortfarande 60 kronor men familjen gick miste om värdefulla föräldradagar. Om hennes man, Lars Sonesten, istället hade tagit ut dagarna hade nämligen ersättningen blivit avsevärt högre. När Lars två år senare skulle ta ut föräldraledighet upptäcktes ändringen, och han säger att hans fru aldrig skulle tagit emot ersättningen om de varit medvetna om att försäkringskassan ändrat i ansökan. - Nej, självklart inte. Det är ju att kasta bort pengarna och ledigheten, säger han. Efter en fyra år lång strid med försäkringskassan så hamnade ärendet till slut hos Justitiekanslern. JK anser att det är anmärkningsvärt att försäkringskassan ändrat i ansökan utan att fråga, och familjen får nu ett skadestånd på drygt 45 000 kronor. - Det är en oerhörd lättnad att få höra att vi faktiskt har haft rätt hela tiden, säger Lars Sonesten. Lars Sonesten är kritiskt till hur dom behandlats av försäkringskassan. -Man blir bestört över att en enskild tjänsteman kan gå in och ändra i ansökan utan att säga till. Försäkringskassan varit helt oförstående - dom anser att dom har gjort rätt från början.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".